Muzeele care iti aduc aminte de Bucurestiul de altadata

Bucureștiul cel mai frumos îl asociez întotdeauna cu perioada sa Belle Epoque, atunci când, dintr-o urbe cu iz oriental s-a transformat în Micul Paris. Calea Victoriei începea să se umple cu palate de inspirație franceză sau italiană, doamnele își comandau ținutele și pălăriile de la Paris sau Viena, iar domnii renunțaseră la narghilea și pufăiau semeț din pipă sau trabuc. Și să știi că nu e deloc greu să redescoperi acea atmosferă boemă, ce s-a întins apoi până aproape de jumătatea secolului trecut, dacă o să vizitezi următoarele muzee din București.

Și o să încep cu primul, care e cel mai semeț:

Muzeul Bucureștiului

E adăpostit de palatul celui mai bogat om din Bucureștiul sfârșitului de secol XIX, postelnicul Costache Grigore Șuțu. Scara monumentală, oglinda venețiană uriașă din sticlă de Murano, candelabrele și toate decorațiunile îi uimeau pe cei care treceau pragul Palatului Șuțu, ce a devenit la începutul anilor 1900 gazda celui mai fastuos bal din oraș. Aflat în Piața Universității, actualul Muzeu al Municipiului București, are mai multe expoziții temporare, dar și una permanentă de artă cu lucrări semnate de Luchian sau Grigorescu, însă cea mai interesantă parte a muzeului mi se pare chiar expoziția dedicată istoriei acestui oraș. O să găsiți aici referințe la arhitectură, modă, gastronomie sau artă, foarte interesante. Muzeul este deschis de miercuri până duminică și vă îndemn să îl vizitați.

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cutescu-Storck

Cred că e una din cele mai frumoase case din București, ascunsă pe una din străduțele dintre Piața Romană și Piață Victoriei. Ridicată în urmă cu mai bine de 100 de ani, vila familiei de artiști Storck este acum transformată în muzeu, deschis de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Interioarele superbe, cu pereții și tavanul pictat de Cecilia Cutescu-Storck, o să va aducă aminte de frumoasele vile italiene, mai ales că pictorița a ales să reprezinte în fresce scene alegorice și vegetale care o să va uimească prin frumusețea lor. La acestea se adaugă și atelierele dar și lucrări (picturi,sculpturi, grafici) ale artiștilor  din această familie: Karl Storck (primul profesor de sculptură la academia de Belle Arte înființată de Theodor Aman), Carol Storck (fiul lui Karl Storck și autorul  statuii Gen Dr Carol Davila – din față Facultății de Medicină), Frederic Storck și Cecilia Cutescu-Storck.

Casa Filipescu-Cesianu

Dacă sunteți pasionați de istoria orașului, sau pur și simplu sunteți curioși cum trăiau aristocrații români în secolele trecute, trebuie neapărat să treceți pragul acestei case – palat, construită undeva la jumătatea secolului al XIX-lea, și care e una din puținele mărturii arhitectonice ale felului cum arătau casele în Belle Epoque-ul bucureștean. Clădirea a fost reabilitată și acum este transformată într-un Muzeu al Vârstelor, ce ne prezintă într-un mod foarte ingenios viață bucureștenilor în ultimele 3 secole, pornind de la detalii de mobilier, de îmbrăcăminte, decorațiuni sau chiar de la detalii practice ale traiului de zi cu zi. Pe mine m-au fascinat, evident, detaliile referitoare la îmbrăcăminte și accesorii, dar cel mai fascinat am fost de colecția de porțelanuri, cristale și argintarie, ce este absolut superbă.

Am găsit aici chiar și o hartă, datând de acum un secol, a zonei în care locuiesc și am descoperit uimit că faimoasa biserica Crucea de Piatră și stabilimentele renumite din zonă se pare că erau foarte aproape de locul unde se află strada mea în prezent.

Însă multe alte detalii despre istoria Bucureștiului puteți afla trecând pragul acestei case/palat aflate la intersecția Căii Victoria cu Strada Sevastopol. Despre programul muzeului și al expozițiilor de aici găsiți mai multe detalii AICI.

Eu sunt sigur că o să va încânte acestă plimbare prin timp, așa că vă recomand să va treceți în agendă o vizită la Casă Filipescu-Cesianu. Sper că v-a făcut plăcere acest ghid spre Bucureștiul anilor Belle-Epoque. Pe mine mă găsiți și pe blogul personal ovidiumuresanu.com.

Vă mulțumesc!

ARTICOLE SIMILARE

Follow @instagram