În spatele aglomerației urbane, a efervescenței și a agitației de zi cu zi a Bucureștiului, așteaptă să fie descoperite câteva locuri speciale și obiective turistice, care au stat la baza dezvoltării întregului oraș.
De-a lungul timpului, pe listă s-au adăugat și altele, parcuri sau locații în care merită să ajungi; totuși, primele rămân emblematice pentru Bucureștiul de astăzi.
Îți propunem să ne întoarcem puțin în timp și să redescoperim Capitala cu ochi de turiști.
Iată lista noastră de locuri, care spun o poveste despre București și care merită descoperite, chiar și când ai la dispoziție doar un weekend:
1. Palatul Voievodal Curtea Veche (Str. Franceza, nr. 25, Sector 3) – Foarte puţine locuri din capitală au această valoare istorică, fiind cel mai vechi monument medieval din București. Zidurile sale păstrează cele mai vechi mărturii istorice din Bucureşti, care datează din secolul al XIII-lea. Palatul a fost locuit timp de peste 500 de ani. Perioada sa de glorie a fost în timpul domniei lui Constantin Brâcoveanu (1688-1714), când suprafaţa palatului și a grădinilor însuma 25.000 mp., într-un perimetru delimitat azi, la sud, de râul Dâmboviţa, la vest de străzile Smârdan şi Şelari, la nord de artera comercială Lipscani, iar la est de Bulevardul I.C. Brătianu. După anul 1798, pe locul său au apărut străzi şi cartiere moderne. Palatul a fost amenajat în scop turistic între anii 1969 și 1974 şi păstrează, în cea mai mare parte, amprenta istorică a secolului al XVIII-lea, precum şi fragmente de ziduri din timpul domniei lui Vlad Ţepeş (1456-1462), alături de fundaţiile primei reşedinţe din secolul al XIV-lea.
2. Grădina Cișmigiu – cea mai veche grădină publică din București nu putea să lipsească de pe lista locurilor promotoare ale orașului. Se spune că actualul parc Cișmigiu a apărut dintr-o întamplare, acum mai bine de 200 de ani, pe vremea în care apa potabilă nu era disponibilă oriunde în București,. Aici au fost amplasate două cișmele, ce au inspirat denumirea de astăzi a parcului. Amenajarea sa și transformarea într-o adevărată grădină publică au început în 1845 și au continuat până în 1883, sub îndrumarea arhitectului peisagist vienez, Carl Wilhelm Meyer. Parcul Cișmigiu nu este doar un loc de refugiu şi de relaxare pentru bucureşteni, el reprezintă și unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din capitală- un loc încărcat de istorie, dar și o oază de liniște într-un oraș în continuă expansiune.
3. Muzeul Theodor Aman (Strada C. A. Rosetti nr. 8) – cel mai vechi muzeu de artă din Bucureşti şi singura casă „document de epocă” rămasă în picioare, în capitală, merită din plin să se regăsească pe lista noastră. Deschis în 1908, muzeul memorial este unul dintre cele mai vechi din țară. Viziunea artistului este prezentă în fiecare detaliu, de la vitralii la picturi murale, de la lambriuri la mobilier, ținând cont că însuși pictorul este cel care a creat planurile casei, împreună cu sculptorul Karl Storck. Locuința este considerată una dintre cele mai frumoase din București și te poți bucura de arta propriu-zisă, dar și de arhitectură. În plus, uleiurile, pânzele și gravurile expuse în casa-atelier au ca subiect istoria României, redând evenimente majore precum „Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazul” (1852), „Izgonirea turcilor la Călugăreni” (1872) sau „Tudor Vladimirescu” (1874-1876).
4. Hanul lui Manuc (Str. Franceză, nr.62) – simbol al vieții citadine, loc de popas, petrecere și întâlniri memorabile, nu putea lipsi de pe listă. Răsărit pe meleagurile lui Bucur în 1806, cu o arhitectură aparte, în stil brâncovenesc, dar inovativ pentru vremea sa, a fost locul preferat de întâlnire al negustorilor turci, bulgari și greci, al căruțașilor transilvaneni ori al tolbașilor germani. Pacea de la 1812 este un moment definitoriu pentru renumele Hanului. Negocierile de pace s-au ținut chiar în Hanul lui Manuc. Tratatul s-a semnat la 16 mai 1812, și a pus capăt războiului ruso-turc, delimitând totodată suveranitatea asupra teritoriilor disputate de cele două puteri. Dincolo de trecerea timpului, la doi pași de km 0 al Capitalei și la porțile Centrului Vechi, Hanul lui Manuc se arată, astăzi, , semeț și un adevărat exemplu architectonic, în care spațiile mici și cochete alternează cu locațiile ample și rafinate.
5. Delta Văcărești (Cartierul Văcărești) – prima arie protejată urbană din România și cel mai mare spațiu verde al Capitalei, este un must când vine vorba de bijuterii ascunse. Parcul este o adevărată oază de verdeață, „delta dintre blocuri”, un loc unic în Europa, datorită ecosistemului care s-a format și dezvoltat, la numai 5 km de centrul capitalei. Aici, natura a prins ușor viață și numeroase specii de păsări și mamifere, multe dintre acestea extrem de rare în Europa, și-au făcut cuib. Începând cu 2012, un grup de specialiști în arii protejate, au demarat operațiunea de înființare a parcului, iar din 2016, delta a fost declarată, printr-o hotărâre de guvern, Parcul Natural Văcărești.
După acest periplu prin istoria capitalei, vino să descoperi o altă locație cu importanță pentru București – primul centru comercial modern din România – București Mall-Vitan. De la deschiderea sa, acum aproape 25 de ani, sesiunile de cumpărături ale romanilor au devenit adevărate experiențe. București Mall-Vitan continuă să fie un trendsetter, aducând mai aprope de vizitatorii săi branduri iubite și concepte exclusiviste. Şi dacă ai ajuns aici, restaurantul Aperto din incinta centrului comercial te aşteaptă să-ți reîncarci bateriile și să te lași răsfățat de preparate speciale și de o varietate de arome.
Haide să ne lăsăm mai des purtați de curiozitate și să privim micile detalii, străzile mai puțin umblate și să descoperim noi valențe ale orașului. Tu când te-ai plimbat în pas de turist prin București și ce alte obiective sau locuri peste care altfel am trece cu ușurință ai descoperit?
Comentarii recente