Expoziție Izabela Măndoiu – 24 Ianuarie

24 Ianuarie – Mica Unire

Mare și minunată zi sărbătorim azi – 24 Ianuarie – Mica Unire, realizată de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1820-1873). Primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Prin alegerea sa, ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate.

Este o zi de mare însemnătate pentru noi, pentru toți românii. Unirea noastră ca popor, ca oameni cu gânduri nobile, este una dintre cele mai de preț valori morale lăsate ca moștenire nouă, urmașii strămoșilor noștri ce au luptat pentru țară, pentru libertate, pentru credință, din dragoste pentru ea, pentru România.

Purtăm straie tradiționale, pe 24 Ianuarie

La fel ca și în expozițiile sau prezentările anterioare, cinstim ziua de azi, printr-o expoziție în care veți putea vedea ținute inspirate din straiele tradiționale.

Brandul Izabela Măndoiu cinstește portul popular românesc, cultura românească și tot frumosul din țara noastră. Astfel, împreună cu București Mall Vitan și Decoraktiva s-a înfăptuit și această expoziție, în cinstea zilei de 24 Ianuarie.

Florile din bumbac

Bumbacul este o fibră textilă pe care noi o folosim cu succes în atelierul nostru, realizând frumoase articole de îmbrăcăminte, tocmai pentru că este o țesătură moale și fină și este totodată durabilă și calitativă. Se folosește de zeci de ani în construcția iilor românești, acesta păstrând cusăturile manuale transpuse de femei pe pânză și se transmite din generație în generație.

”Înainte de 1990, în România au existat 86 de filaturi și țesătorii de bumbac, iar în 2015, dintre acestea, au mai rămas doar opt” (Sursa: Wikipedia)

Despre expoziția  – 24 Ianuarie

Avem bucuria de a fi realizat o nouă expoziție în spațiul dedicat din București Mall-Vitan, ceea ce ne onorează. Este o expoziție lucrată cu mult spor și dăruire. Am integrat cinci ținute realizate din materiale naturale- paie și flori din bumbac- din articole inspirate din portul popular: bluze tip ie cusute manual sau în gherghef, cu fire din bumbac, ori fire metalice sau paiete. De asemenea nu lipsesc accesoriile- veste, brâie și catrințe, una mai frumoasă ca cealaltă, lucrate manual ori țesute la război. Toate aceste elemente alcătuiesc această minunată expoziție realizată de designerul Izabela Măndoiu – ce continuă misiunea de a duce mai departe simbolistica tradițională și cultura românească.

Ne reamintim constant cât de vital este pentru noi să ne reîntoarcem la rădăcinile noastre, ca popor, și la valorile ce ne definesc în esență: credința și dragostea de țară.

Expoziția este prezentă la parter, în București Mall Vitan, până pe 31 ianuarie 2023. 

 

ARTICOLE SIMILARE

Follow @instagram