In stil hygge

Daca nu ti-a trecut pe la urechi cuvantul „hygge” in ultimul an, inseamna ca nu esti la curent cu cea mai noua tendinta de lifestyle. Pronuntat „hu-ga”, cuvantul provine din limba daneza si se traduce, cu aproximatie, prin „a te bucura de momente de confort si relaxare” pe care le impartasesti cu oameni sau locuri. Este un sentiment pe care il poti trai cand te infasori intr-o patura, cand imbraci haine moi si calduroase de casa, cand creezi in dormitor sau in sufragerie o lumina calda, cand esti inconjurat de prieteni si ai muzica buna pe fundal. Este vorba de momente de intimitate si bucurie, traite cu simplitate.

Conceptul nu este nou in Danemarca, dar din iarna trecuta s-a raspandit in intreaga lume. Exista peste 1.5 milioane de fotografii cu hashtagul #hygge pe Instagram, toate revistele de lifestyle si decoratiuni interioare au publicat articole pe tema „artei de a trai in stil danez”, iar in perioada aceasta librariile vand fantastic carti care popularizeaza suiectul si explica cum recreezi atmosfera hygge, cum imbratisezi stilul hygge, cum decorezi in stil hygge. Iar pentru ca deja serile sunt lungi si friguroase, cum sa rezisti invitatiei de a te sui in pat cu una dintre cele doua carti de mai jos? Sunt intre cele mai bine vandute din lume despre Hygge si le gasesti la libraria Diverta.

Recomandarile mele:
Mica enciclopedie Hygge, de Meik Wiking, editura Litera – 35 lei
Cartea despre Hygge, de Louisa Thomsen Brits, editura Publica – 37,05 lei

 

Inspiratia stilistica „hygge” vine prin intermediul bloggerilor scandinavi. Recomandarea noastra e sa o urmaresti indeaproape pe Isabella Thorsden. Pasiunea ei pentru tricotaje pufoase, salvari din tricot, tricouri lejere din bumbac moale, suprapuneri sofisticate si bijuterii minimaliste fac din tinutele ei exemple usor de urmat pentru momentele cand vrei sa te imbraci comod, dar nu neglijent. Ca sa reproduci tinutele ei in stil hygge, incepe prin a-ti cumpara o pereche de pantaloni jogger (ca de training, dar putin mai eleganti), din catifea, polar sau materialul tricotat de calitate. Urmatoarea achizitie: un pulover larg, un hanorac oversized sau un cardigan din mohair sau casmir, de purtat peste un maieu de corp. Alege-le in nuante delicate (roz pudrat, alb crem, gri deschis) si neaparat cu o marime mai mare decat cea pe care o porti in mod obisnuit.

Recomandarile mele:
Hanorac roz oversized catifea H&M: 129 lei | Pantaloni jogger catifea Marks&Spencer: 139 lei
Pijama in carouri alb-rosii Marks&Spencer: 145 lei | Kimono catifea roz H&M: 129 lei
Sosete roz-bej Penti: 29,90 lei | Sosete bej-alb Penti: 29,90 lei
Sosete groase plusate H&M: 39 lei | Pachet de 2 sosete groase H&M: 39,90 lei
Papuci tricotati Marks&Spencer: 120 lei

 

 

Serile de iarna si vremea rece inseamna mai mult timp petrecut in interior, acasa de cele mai multe ori. Stilul „hygge” te invita sa iti transformi casa – patul sau canapeaua – intr-un sanctuar destinat confortului si caldurii. Hygge inseamna sa te inconjori de perne cu fete din catifea sau lana tricotata sau sa ai la indemana, pe fotoliul preferat, o patura pufoasa. Poti alatura texturi si imprimeuri, dar stilul scandinav sugereaza o paleta cromatica discreta, rezervata. Incearca bejuri si griuri, carouri mari si franjuri lungi, texturi ca de blana sau tricotaje reliefate.

Recomandarile mele:
Set asternuturi, English Home: 130 lei
Patura, English Home: 75 lei

 

 

Despre danezi se stie ca sunt intre cei mai mari consumatori de lumanari, la nivel global: 6 kg de ceara/ persoana/ an. Asta pentru ca lumina – difuza, aurie, calda – este esentiala pentru crearea unei atmosfere hygge. Fie ca preferi lumanarile simple, albe si neparfumate, fie ca alegi variante care te incanta cu miros de scortisoara, mar copt, pin sau ciocolata, ideea este ca imediat ce se lasa intunericul (dupa ora 5 dupa-amiaza) sa aprinzi cateva lumanari. Aceeasi atmosfera olfactiva o poti realiza folosind parfumuri de interior cu mirosuri specific hibernale sau care te duc cu gandul la vacanta: menta si portocala, trandafiri si ambra, placinta cu mere, santal, vanilie.

Recomandarile mele:
Lumanare parfumata The Fire Place, Sabon: 98 lei
Parfum de interior The Fire Place, Sabon (500 ml): 230 lei

 

 

In sfarsit, nu e nevoie sa redecorezi complet casa pentru a o face hygge. Sunt suficiente cateva mici detalii, care transforma momentele pe care le petreci cu familia: cana ta preferata, un ceai aromat baut in tihna, o baie cu spuma, rasfoirea unei reviste sau a unui album cu fotografii. Fiecare dintre acestea iti vor schimba dispozitia si vor face ca serile reci sa fie pline de caldura sufleteasca.

Recomandarile mele:
Set de ceai (ceasca+ceainic), Diverta: 139 lei | Ceaiuri Yogi Tea, Rawyal: incepand de la 25 lei
Exfoliant de corp Frosted Plum, The Body Shop: 98 lei | Unt hidratant pentru corp Frosted Plum, The Body Shop: 63 lei | Spuma de baie Vanilla Chai, The Body Shop: 59 lei

 

ARTICOLE SIMILARE

Follow @instagram