Bagajul pentru vacanta de vara

Concediu la malul mării, o scurtă escapadă într-un oraș de vis, o săptămână de croazieră sau câteva zile într-un hotel de lux. Înaintea relaxării din vacanță – indiferent de durată sau destinația aleasă, ne confruntăm cu același motiv de stres: bagajul. De-a lungul anilor fie am luat cu noi prea multe ori prea puține ținute, fie am uitat acasă ceva esențial, fie am făcut și desfăcut bagaje de atâtea ori, încât putem spune cu mâna pe inimă că am devenit aproape experte în „arta împachetatului”.

Săptămâna trecută, la workshopul „Bagajul pentru vacanța de vară” organizat de București Mall, am stat de vorbă cu Irina Markovits (consultant de stil și fondatoarea blogului StyleDiary.ro) despre vacanțe, stil, shopping și făcut bagaje fără stres.

Iată 4 dintre recomandările ei:

1. Gândește-ți vacanța în număr de ținute, nu și de zile

Renunță la ideea de a purta o ținută (sau chiar 2) în fiecare zi; nu vei face altceva decât să înghesui prea multe haine în bagaj. În schimb, gândește-te la ce fel de activități vei face și caută 2-3 articole vestimentare versatile, care să îți servească drept bază a mai multor ținute.

De exemplu: o săptămână la mare înseamnă, pe lângă statul la plajă, 6 seri în care vei bea cocktailuri și vei avea parte de câte o cină al fresco. Dar asta nu înseamnă 6 ținute complet diferite. Alege câteva piese separate și aplică principiul mix & match. Poate fi vorba de o pereche de pantaloni largi și fluizi, pe care îi porți dimineața peste costumul de baie, iar serile îi asortezi când cu un maieu satinat, când cu un top cu umerii decupați, când cu un pulover subțire sau un tricou cu dungi marinărești. Așadar: 1 singură pereche de pantaloni, 4 topuri plus câteva accesorii pentru fiecare dintre ținute.

2. Folosește-te de rochii

Rochiile sunt arma secretă a femeilor obișnuite să călătorească mult și frecvent. Pentru vacanța de vară, alege modele din materiale care nu se șifonează ușor (denim chambray, tricot de bumbac, amestec de poliester și vâscoză etc.) și care vor ocupa puțin spațiu în bagaj. Trișezi puțin, dar în felul acesta poți lua câteva cu tine.

De exemplu, poți lua cu tine câteva rochii simple din tricot de bumbac sau kaftane colorate, în diverse culori. Le porți cu ușurință peste costumul de baie, la fel de bine le poți îmbrăca și pentru o plimbare într-un bazar, la o degustare de vinuri sau o vizită într-un oraș apropiat locului unde îți petreci vacanța. În ultimă instanță, poți combina o astfel de rochie-tricou mai scurtă sau un kaftan cu o pereche de pantaloni scurți sau jeansi, dacă vremea se răcește brusc. În sfârșit, ia cu tine și o rochie lungă, vaporoasă, pentru serile romantice pe faleză (sau pentru zilele în care te-ai ars la soare și vrei să îți protejezi pielea de pe picioare).

 

 

3. Împachetează o selecție minimală de încălțăminte

O problemă spinoasă, pentru că multe femei iau în bagaje mult mai multe perechi de sandale decât ar avea nevoie pentru zilele de vacanță. Recomandarea mea este să îți analizezi bagajul cu realism maxim: dacă ai de gând să te plimbi pe străduțe pietruite sau pe o faleză, nu ai nevoie de sandale cu toc; dacă nu vei face altceva decât să stai la plajă, nu au rost 4 perechi diferite de șlapi…

Așadar, strictul necesar: o pereche de teniși sau adidași pe timpul călătoriei (în avion, în tren, în mașină); o pereche de șlapi pentru piscină și/sau plajă; o pereche de sandale ultra-comode tip gladiator pentru orice altceva ai de făcut în timpul zilei și o pereche de sandale metalizate, fără toc sau cu toc jos, pentru seară. Atât.

4. Alege un costum de baie comod și de calitate

Uită, pentru moment, de toate acele reguli care îți dictează cum să alegi costumul de baie pentru a crea iluzia unor picioare mai lungi, a unor umeri mai înguști, a unor sâni mai plini sau a unui abdomen ultra-plat. Vorbind realist, costumul de baie înseamnă două bucăți mici de material textil al căror scop e să te descopere, nu să te acopere. Așa că relaxează-te și îmbracă un costum de baie în care te simți bine, pur și simplu. Absolut nimeni de pe plajă nu te va studia din cap până-n picioare, așa cum îți imaginezi.

Gândește-te, așadar, dacă preferi un sutien cu armături sau unul moale? Un slip cu talia mai înaltă sau un costum întreg, cu decupaje laterale? Un bikini colorat vesel sau imprimat exotic, sau un costum uni, de culoare închisă, mai elegant? Eventual, ia cu tine în bagaj două costume de baie cu croieli diferite de slipi și sutien; le poți alterna la plajă și, în felul acesta, te bronzezi fără linii foarte evidente.

ARTICOLE SIMILARE

Follow @instagram