Anatomia unui costum

In lumea stilului masculin, nu toate costumele sunt croite la fel. Alegerea costumului potrivit inseamna atentie acordata masurii, croielii, tesaturii si detaliilor. Pentru ca un costum bine croit si ales destept transforma total alura celui care il imbraca.

Croiala si masura: primul obiectiv

Un costum croit impecabil contureaza cu distinctie, eleganta si claritate conformatia masculina. De aceea, croiala si masurile – lungimea corecta a pantalonilor si manecilor la sacou, ajustarea siluetei sacoului, linia umerilor, latimea potrivita a spatelui de sacou samd – sunt esentiale. In magazinele specializate vei gasi costume masculine in cel putin 4 tipuri de croieli: de la cele cu linii comode, generoase (asa-numita croiala „americana”), la modernele siluete slim fit sau super slim. In orice caz, retine faptul ca nu exista o croiala „one size fits all”: sacourile si pantalonii ar trebui sa fie disponibili in trei lungimi diferite (short/ scurt pentru barbati sub 1.74m inaltime, medium pentru cei cu statura intre 1.75m-1.80m si tall/ lung pentru cei de statura inalta, peste 1.81m inaltime).

In general, iti recomand sa cumperi masura de costum (sacou si de pantaloni) in care te simti cel mai comod, dar astfel incat sa nu iti fie si larg. Cele doua piese pot fi chiar in doua marimi diferite: nu cifrele de pe eticheta conteaza, ci felul in care te misti in haina aleasa si cum se aseaza pe silueta ta. Costumul perfect iti va oferi libertate de miscare, dar iti va si creiona silueta cu o linie clara.

 

Indicii ale masurii potrivite

Latimea spatelui de sacou: imbraci sacoul, il inchizi la toti nasturii, apoi iti incrucisezi mainile pe piept (sau mimezi gestul de a te imbratisa). Sacoul in marimea corecta nu te va „tine”: nici manecile nu ti se vor parea stramte, nici spatele ingust sau tensionat. De asemenea, verifica sa nu apara un X in zona nasturilor, cand sacoul este inchis. Acel X este semn ca sacoul este intr-o marime mica pentru tine.

Lungimea corecta a sacoului: imbraci sacoul si il inchizi la toti nasturii. Tine mainile pe langa corp. Tivul sacoului potrivit ar trebui sa iti „incapa” perfect in palma sau in pumn.

Lungimea manecilor de sacou: manecile de sacou bine croite se opresc in dreptul incheieturii si vor fi cu cel putin 1.5 cm mai scurte decat cele ale camasii (acestea se masoara cu mainile lasate lejer pe langa corp, nu intinse in fata sau incrucisate peste piept).

Lungimea pantalonilor: pantalonii cu croiala clasica, mai lejera, vor face o singura cuta deasupra pantofilor; pantalonii cu croiala moderna (slim, ingustati) vor avea manseta chiar deasupra pantofilor si vor permite sa se observe sosetele.

Recomandarile mele:
Costum bleumarin din 2 piese, D’S Damat: 1.490 lei
Costum slim gri in carouri, Bigotti: 1.512 lei

 

 

Tesatura cea mai buna

Structura oricarui costum bun este data de materialul din care este croit. Tesaturile din lana (diferite tipuri de stofa) sunt alegerea clasica, iar cele pentru costume pot fi gasite intr-o varietate de grosimi si texturi. De exemplu, stofa nu este rezervata doar costumelor de toamna-iarna, asa cum ai puea crede. Exista stofe subtiri si foarte fine din lana, din care sunt croite costume pentru primavara. Pentru vara, orienteaza-te catre costume din in, bumbac sau amestecuri de stofa si matase, iar iarna alege un costum din stofa de lana sau amestec de lana si casmir.

Cele mai elegante, versatile si trans-sezoniere costume de zi sunt cele in nuante de bleumarin (navy) si gri (antracit sau mediu), urmate de costumele in stofe bleumarin cu dungi subtiri albe (pinstripe) si in carouri discrete. Rezerva culoarea neagra pentru costumul de ceremonie (smoking, costum pentru cocktail), iar in lunile calde te poti orienta catre costume in nuante de albastru deschis, gri foarte deschis sau bej.

Recomandarile mele:
Sacou albastru indigo din stofa de lana, Marks&Spencer: 675 lei
Pantaloni din stofa de lana, Marks&Spencer: 285 lei

 

 

Detaliile, detaliile…

Desi croiala si tesatura costumului sunt importante, micile detalii sunt cele dau nota finala, de finete. Indiferent de pretul costumului, calitatea muncii depuse pentru croirea si finisarea costumului se va vedea in elementele ascunse: cusaturi, butoniere, felul in care sunt croite captuseala si buzunarele interioare.

 

ARTICOLE SIMILARE

Follow @instagram