Ziua Internațională a IEI

În 2020 se împlinesc 7 ani de când Ziua Iei este sărbătorită la nivel internațional, în mod oficial pe 24 Iunie, în Ziua de Sânziene. Promovarea intensă a acestei zile a determinat femeile moderne să acorde o mai mare importanță portului popular, mai ales că de câțiva ani, designerii români, creează ii stilizate, ușor de adaptat ținutelor de oraș sau de eveniment. Drept urmare, de Ziua Iei, femeile poartă cu mândrie ia și duc mai departe frumusețea tradițiilor românești.

Conexiunea între Sânziene și IA românească

Ielele sunt prezentate în folclorul românesc drept niște frumuseți nepământene, care, asemeni Luceafărului, sunt învăluite într-o aură plină de mister, răufăcătoare, care transmite spaimă. Există mai multe legende care prezintă ielele, însă câteva aspecte comune denotă criteriile specifice ale mitului: ielele sunt nimfe ale aerului care dansează într-o horă amețitoare și, prin farmecul lor, caută să ademenească umanul, pentru a-i evidenția vulnerabilitatea.

Numele lor este asociat cu pronumele Ele, iar veșmintele ielelor sunt voaluri diafane, menite să întărească imaginea lor de ființe ale aerului. Și pentru că Ia este o piesă vestimentară special realizată doar pentru femei, Ziua Iei a fost aleasă odată cu Sânzienele, tocmai ca o sărbătorire a feminității, a tradițiilor și a puternicelor simboluri românești.

24 iunie, o împletire între Artă, Cultură și Tradiții

2020 este un an în care reconsiderăm tot ce contează cu adevărat, ne amintim care ne sunt valorile și ceea ce ne definește și ne face fericiți. Dacă până mai ieri, erau mai atrăgătoare tărâmurile străine pentru petrecerea vacanțelor, acum redescoperim plaiul național și valorificăm mai mult România, cu toate frumusețile pe care ni le oferă.

Artiștii au modul lor de a sărbători cultura, de aceea, o echipă formată condusă de balerina Alice Minoiu, împreună cu designerul Izabela Măndoiu, au realizat o ședință foto deosebită.  Tematica principală, Arta pe Scena Nouă este un proiect Ars Gratis Regalia, care are obiectivul de a prezenta ritualul ielelor printr-un dans artistic, realizat cu grația deosebită a balerinelor.

Scena a fost aleasă într-un cadru natural, în comuna Secăria, pentru ca povestea redată să fie autentică. Balerinele Alice Minoiu, Raluca Jercea și Rebecca Rudolf au îmbrăcat ii românești, cusute de femeile de la sat, care cunosc și practică încă arta cusutului de mână și a țesutului în gherghef sau la război.

Dansul Ielelor în ii tradiționale românești

În caz că vă întrebați ce au în comun sânzienele cu balerinele, răspunsul constă în priceperea de a face un lucru fără cusur. Așa cum ielele nu dădeau greș în a prinde oamenii în mrejele lor, așa și balerinele, au puterea de a fermeca privitorul prin grația lor și dansul lor coregrafic.

Nu știm sigur dacă ielele purtau sau nu veșminte, dar credem că imaginea lor în ținute diafane completează mai bine imaginarul poveștii. Iar în fotografiile prezentate, sunt evidențiate atât feminitatea, mișcările mlădioase ale Sânzienelor, dar mai ales frumusețea iilor românești, care completează esteticul ținutului din comuna Secăria. Tradițiile s-au născut la sat și este rolul celor care respectă și apreciază cultura românească, să o transpună în arii conexe, care să sensibilizeze și să emoționeze un public cât mai larg.

București Mall, în colaborare cu Izabela Măndoiu, vă invită la CONCURS

București Mall acordă o importanță deosebită tradițiilor și sprijină designerii români, promovându-le munca, mai ales atunci când aceasta duce mai departe rădăcinile tradițiilor naționale. Obiect vestimentar dedicat doar femeii, ia are o valoare culturală inestimabilă, fiind un simbol al identității româncelor și un liant al româncelor, indiferent de locul în care se află.

Izabela Măndoiu este unul dintre designerii cu care București Mall a legat o prietenie prin prisma colaborării în cadrul Alist Designers Boutique și, împreună, pentru al treila an consecutiv, anunță o provocare, de data aceasta în online.

De Ziua Internațională a Iei, dăm START unui CONCURS pe pagina de Instagram București Mall, concurs adresat tuturor doamnelor și domnișoarelor care urmăresc activitatea din online a București Mall și sunt impresionate nu doar de jocul ielelor, dar mai ales de iile românești semnate de Izabela Măndoiu .

Intrați pe pagina de Instagram a București Mall, mergeți la postarea care include fotografiile prezentate în articol, urmați regulamentul prezentat aici și puteți câștiga o ie autentică, cusută manual. Sărbătoare însemnată să aveți și mult noroc la concurs!

ARTICOLE SIMILARE

Follow @instagram