Povestea tradițională a IEI – liant cultural internațional

Suntem în anul 2021 și putem vorbi cu pertinență despre un CULT al IEI tradiționale românești. Ia înseamnă tradiții, valoare, obieceiuri străvechi, semiotica predecesorilor noștri, transpusă prin cusături manuale, în cea mai frumoasă și de preț creație vestimentară!

Dacă egiptenii sunt cunoscuți pentru scrierea cuneiformă și basorelief, îmi place să cred că IA românească ne face cunoscută dibăcia și iubirea pentru frumos prin semnele cusute manual, semne ce transpun de fiecare dată o multitudine de modele cu însemnătate, ce alcătuiesc o poveste și conferă unicitate bluzei.

Este firesc ca atunci când te documentezi sau vizitezi o țară, să vrei să îi afli detalii de bază despre cultură, tradiții, obiceiuri și aici includem aspecte sociale – cum se comportă acel popor, ce mănâncă și care este portul tradițional.

România are extrem de multe elemente care reliefează cultura tradițională românească, iar IA este haina care a reușit să facă pe oricine să se îndrăgostească de talentul și creativitatea românească. Drept dovadă, IA este purtată cu apreciere și mândrie nu doar de către românce, ci de femei de orice altă naționalitate.

De-a lungul timpului, ne-au călcat pragul femei din mai multe părți ale lumii și am creat legături speciale cu fiecare dintre ele. Pe câteva dintre ele le-am invitat la o ședință foto pe care au acceptat-o cu drag, moment în care ne-au împărtășit câteva gânduri despre cum percep ele ia românească.

Lara Rayego Osuna vine tocmai din Spania și spune că adoră ia românească pentru că este specială, diferită de tot ce a văzut până acum în materie de vestimentație.

Manar Almusawi, originara din Irak, locuieste în România de aproximativ 10 ani și a ajuns la noi prin sora sa, după ce i-a solicitat să cumpere ceva cu specific românesc.

Aneyma Barros Do Nascimento a venit in Romania tocmai din São Tome e Príncipe, Africa Centrala, și trăiește în prezent în tara noastra pentru studii. Ne-a declarat că în ie se simte ca și cum ar merge undeva într-o zi de sărbătoare, că are un aer festiv, care o face să se simtă specială.

Fiecare dintre ele ne dovedește că ia românească este un liant al tuturor culturilor, un element simbolistic puternic, ce transmite câte ceva din cultura românească și altor popoare. Fiți mândri de rădăcinile noastre românești și purtați IA cu mândrie!

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Follow @instagram