“Legatura dintre cer si pamant” – Expozitie Izabela Mandoiu

1 Decembrie – Ziua Națională

Luna Decembrie este luna bucuriei, luna darurilor și suntem cu toții într-un gând la momentul mult așteptat: Sărbătoarea Crăciunului – Nașterea lui Iisus Hristos.

În această stare, pe data de 1 Decembrie, noi, românii, ne serbăm Ziua Națională. Zi ce marchează un eveniment istoric: Unirea Transilvaniei cu România. Între anii 1866-1947, ziua națională a României a fost pe 10 Mai, apoi între 1948-1989, ziua de 23 August, iar din anul 1990, ziua de 1 Decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918, eveniment principal din istorii țării noastre.

Purtăm straie tradiționale de 1 Decembrie

Cum altfel am putea petrece în această zi importantă pentru noi, dacă nu purtând costume tradiționale românești, comoara țării noastre transmisă din generație în generație. În trecut se purtau cu precădere aceste straie lucrate manual, cu motive reprezentând diferite simboluri, în orice sărbătoare, dar și cu multe alte prilejuri importante. Chiar dacă în vremurile noastre nu mai este așa, suntem extrem de bucuroși căci încă mai sunt mulți dintre noi care le poartă cu dragoste, că sunt în continuare mâini iscusite care aleg să coase cu drag ii, catrințe, fuste, năframe, veste și multe altele.

Copacul vieții

În aproape toate civilizațiilor lumii, copacul vieții este văzut ca: pomul cunoașterii, axă a lumii, arborele genealogic, arborele revelator, legătura dintre cer și pământ, întruchiparea conceptului familial.

Noi, ca români ce ne iubim țara și credința strămoșească simțim acest simbol gândindu-ne la nucleul primordial al societății noastre: FAMILIA și, în același timp, axa ce leagă cerul de pământ, ca pilon pe care să ne sprijinim întreaga viață. 

Este unul dintre cele mai bogate simboluri universale, ce armonizează materialul cu spiritualul, este un semn al vieții în continuă ascensiune, reprezentând verticalitate, iar prin fructele sale mai este și simbol al fertilității. Elementele arborelui arată comunicarea între subteran, prin rădăcini -pământul prin trunchi – și cerul, prin coroana atrasă de lumină.

‘Pomul vieții este unul dintre miturile străvechi ale omenirii, întruchipând în formă poetică visul irealizabil al tinereții fără bătrânețe și al vieții fără de moarte” (citat preluat din cartea: Povestea cusută a iei)

Despre expoziția „Legătura dintre cer și pământ”

Vestea de a realiza o nouă expoziție în spațiul dedicat din București Mall-Vitan, ne onorează și a fost lucrată cu mult drag și bucurie. Am ales să aducem la lumină atât ținute cu porturi tradiționale cât și piese brodate computerizat cu imaginea ce reprezintă copacul vieții. Am îmbinat într-un mod armonios fuste de diferite forme și culori cu bluze cusute manual, veste și năframe. Expoziția prezintă central copacul vieții, lucrat din lemn de către echipa Woodify și o selecție de fotografii din pictorialul Roots, așezate într-o ordine voită, astfel încât să putem transmite în mod coerent mesajul textelor imprimate. Ne reamintim constant cât de vital este pentru noi să ne reîntoarcem mereu la rădăcinile noastre ca popor și la valorile ce ne definesc în esență, dintre care numim: credința și dragostea de țară.

Expoziția este prezentă la etajul 1, în zona centrală și va fi acolo până pe data de 4 Decembrie, inclusiv.

„Colaborarea cu București Mall-Vitan este o provocare pentru noi, o provocare creativă. Noi folosim motivul copacul vieții în cusăturile realizate manual pe ii și în mod special pentru această expoziție am reinterpretat acest concept, pentru a evidenția întoarcerea la rădăcinile noastre și totodată la elementele ce ne unesc ca nație și popor.

Fiecare om este simplu în esență și singur nu poate construi nimic valoros. Prin unitate însă, construim cu adevărat. Asta a însemnat și Marea Unire: unitate pentru aceeași credință și aceleași valori morale. Așa să rămânem: uniți și împreună biruitori ” (Izabela Măndoiu)

ARTICOLE SIMILARE

Follow @instagram